RISETS VÄGFÖRENING BLIR MOMSPLIKTIG

Skatterättsnämnden slog den 21 februari 2023 fast att samfällighetsföreningar är momspliktiga när de tillhandahåller tjänster till sina medlemmar mot ersättning. Beslutet ändrar en äldre praxis som hittills varit gällande sedan urminnes tider.

Vad innebär detta för oss i Risets vägförening?

Styrelsen har hittills valt, på Riksförbundet Enskilda Vägars (REV) inrådan, att avvakta med momsregistreringen tills ett utslag i Skatterättsnämnden meddelats. I och med ovan besked kommer vi nu att momsregistrera föreningen retroaktivt från den 1 januari 2019. Det innebär också ett arbete med att uppdatera föreningens kontoplaner, ingående och utgående moms måste börja bokföras, momsdeklarationer ska lämnas in till Skatteverket, momsinbetalningar göras och så vidare.

För föreningens medlemmar innebär beslutet egentligen inte så stora förändringar, föreningen ”säljer” ju inga egna tjänster till medlemmarna utan vi köper i vår tur in tjänsterna från olika leverantörer. På det stora hela kommer vi därför kunna kvitta utgående mot ingående moms och i slutänden skulle det kunna bli ett nollsummespel. Föreningen har dock tagit upp lån för att finansiera vägupprustningen i samband med genomförandet av detaljplanen och VA-projektet. Nu betalar vi ränta på lånen. Räntan innehåller ingen ingående moms vilket gör att medlemmarna nu kommer att drabbas av att 25% moms läggs på räntekostnaden.

Skatterättsnämndens besked har överklagats till Högsta Förvaltningsdomstolen men ett eventuellt avgörande kommer förmodligen dröja till 2024 eller ännu senare. Riksförbundet Enskilda Vägar (som är samfälligheternas ”riks- och intresseorganisation”) rekommenderar nu därför alla sina medlemmar att inte avvakta med att momsregistrera sig. Skulle Högsta Förvaltningsdomstolen komma fram till en annan bedömning än Skatterättsnämnden kan samfällighetsföreningarna göra retroaktiva rättningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.