Så fungerar föreningarna

I Riset har vi två föreningar, Risets Tomtägareförening och Risets Vägförening.

Tomtägarföreningen
Bildad 16 december 1937.
Tomtägareföreningen är lagfaren ägare till våra gemensamma grönområden, ”allmänningar”, samt till den mark våra vägar ligger på. Grönområdena och vägarna ägs alltså inte av kommunen eller staten.

Alla fastigheter är medlemmar i tomtägarföreningen. När det bildas nya fastigheter inom området blir de medlemmar i tomtägarföreningen genom att betala en inträdesavgift vilken bestäms genom lantmäteriförrättning.

Tomtägarföreningens verksamhet är, skötsel av Ingas Paviljong, och tillsammans med vägföreningen, skötsel av grönområdena och lekplatsen på midsommarängen.

Tomtägarföreningen arrangerar traditionsenligt det årliga midsommarfirandet och verkar allmänt för trivsel och samverkan i området.

Tomtägarföreningens intäkter utgörs av arrende för mark till mobilmasten och medlemsavgifter från medlemmarna. Medlemsavgiften fastställs år för år på föreningsstämman. ( F.n. 2018, 300 kronor per fastighet och år ).

Tomtägarföreningens stadgar finns här

Vägföreningen
Bildad 13 mars 1995. Alla fastigheter är genom lantmäteriförrättning medlemmar i vägföreningen. Vägföreningen ansvarar för skötsel och underhåll av vägarna i området, samt av ”Ångbåtsbryggan” och tillsammans med tomtägarföreningen, skötsel av grönområdena och lekplatsen på midsommarängen.

Alla fastigheter är tilldelade ett andelstal för fördelning av föreningens kostnader mellan medlemmarna. Principen för andelstalen är:
Permanetboende 1.0
Fritidsboende 0.5
Obebyggd tomt 0.1

Den årliga vägavgiften fastställs på föreningsstämman. För 2018 är avgiften för en fastighet med andelstal 1.0 2.457 kronor.

Vägföreningen erhåller årligen ett bidrag från Nacka kommun som fördelas mellan de permanentboende. För 2018 blir att betala, för permanentboende, 1.957 kronor ( 2.457 kr minus kommunalt bidrag 500 kr).

Vägföreningens stadgar finns här

Betalning av årliga avgifter till föreningarna
Senast en månad efter föreningsstämman sänds, tillsammans med mötesprotokoll, faktura ut till fastighetsägarna. Fakturan omfattar avgifter till båda föreningarna, samt eventuell skuld eller tillgodohavande från föregående år. För att underlätta administrationen betalas summan av avgifterna till båda föreningarna till vägföreningens Plusgirokonto.

Vägupprustning, VA och detaljplaner
För genomförandet av vägupprustning i samband med detaljplan och VA-utbyggnad finns två sektioner inom vägföreningen. Sektionerna kallas populärt ”DP-391” och ”område B” och är bildade genom lantmäteriförrättningar.

DP-391 utgörs av fastigheter längs Risets Alväg och en del av Risvägen. Område-B utgörs av merparten av övriga fastigheter inom Riset. Ett fåtal fastigheter tillhör detaljplanen för Vikingshillsvägen och hanteras inte av Risets Vägförening i fråga om vägupprustning.

För genomförandet av vägupprustningen debiteras medlemmarna i respektive sektion separat från vägföreningens ordinarie verksamhet. Sektionerna DP-391 och område-B har egen ekonomisk redovisning, helt skild från varandra och vägföreningen i övrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.