Välbesökt extra stämma röstade för Kummelnäsmodellen

Det blev ett välfyllt klassrum i Backeboskolan på tisdagskvällen den 6 november när Risets vägförening höll extra stämma. 57 personer som representerade 59 fastigheter, kom för att diskutera och besluta om vilken metod för genomförande av vägombyggnad föreningen ska välja i samband med det VA-arbete som kommunen planerar för i området.

På föreningsstämman den 10 april beslöts att en extra stämma skulle hållas för att ta beslut huruvida vi skall genomföra arbetet enligt Nackamodellen eller Kummelnäsmodellen. Styrelsen presenterade på extra stämman de båda modellerna och dess för- och nackdelar.

En konkret diskussion med många relevanta frågor följde och därefter biföll stämman med stor majoritet styrelsens rekommendation att gå på Kummelnäsmodellen.  I och med att föreningen är huvudman för vägarna och kommunens VA-enhet är huvudman för VA-arbetet måste arbetet göras i samförstånd mellan de båda huvudmännen.

Sedan tidigare har föreningen arbetet tillsammans med kommunen enligt den sk Nackamodellen, som innebär som innebär att kommunen genomför en upphandling av arbetet för att gräva i vägarna och lägga ner rören samt att återställa vägarna efteråt. En fördelning av kostnaderna mellan
kommunen och föreningen sker därefter där föreningen ansvarar för kostnaderna att återställa vägen. VA-arbetet med Risets Alväg och del av Risvägen gjordes enligt denna modell under 2009.

Eftersom det råder en otydlighet i hur kostnaderna fördelas mellan kommunen och vägföreningen, har vår grannförening, Kummelnäs vägförening, valt en annan metod för genomförandet. Vi har valt att kalla denna metod ”Kummelnäsmodellen”. Den innebär att vägföreningen först gör i ordning
vägarna i det skick standarden kräver, meddelar kommunen att arbetet är utfört och sedan låter kommunen genomföra VA-arbete och återställande av vägarna. Det är denna modell som nu är vald.

Bifogat finner ni presentation, kalkyl och protokoll från stämman.

181106 RVF Presentation extrastämma

Ekonomisk analys K-modellen 2018-11-04_v4

Protokoll RVF extrastämma 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.