Riset i korthet

VÄLKOMMEN TILL RISET I SALTSJÖ-BOO!
Risets villaområde på Värmdölandet ligger i Boo som ligger i Uppland.

Riset i Vikingshill är ett sammanslaget område av Riisets och Fösan avstyckat från Velamsund 1937 respektive 1946 och lokaliserad mellan Kummelnäs och Velamsunds naturvårdsområde. Vikingshill är namn av en grosshandlarvilla från 1865.

Fyra stamfastigheter från avstyckningarna till tomter ägs av Risets tomtägarförening och underhålls av Risets vägförening.

Fastighetsägare är genom dessa föreningar delägare och ekonomiskt ansvariga för skötsel och underhåll av stamfastigheternas vägar, stigar, grönområden, vatten och en ångbåtsbrygga som har reguljär trafik.

Velamsund är nämnt första gången 1627 som Stora Velamsund där en vattenkvarn etablerats med namnet Fösa kvarn. Kvarnen omnämns oftast som Riisets vilket med all sannolikhet avser att man malt sin säd hos mjölnare Riis.

Den äldsta byggnaden i Riset är en källare från 15 – 1600 talet på fastigheten Riisets som under grosshandlartiden, efter om och tillbyggnad, namnändrades till villa Hyddan. Grosshandlartiden kom till området, som före var orört, 1862 och har som kulturbärare lämnat många villor och trivsamma promenadvägar till vår tid.

Närområden

Från samma avstyckning som Risets finns Rörsunda, Sommarbo och Tegelön. Dessutom bjuder Velamsunds naturvårdsområde möjlighet till friluftsaktiviteter som upplyst spår för terränglöpning vid barmark och vintertid skidåkning. Vidare finns vår lokala restaurang Långa raden samt Velamsunds ridskola, ridklubb med kaffe samt badplats.

Allmänna kommunikationer

Buss: Linje 421 och vid högtrafik motorvägsbuss 441.
Båt: Waxholmsbolaget trafikerar Risets ångbåtsbrygga enligt turlista från mitten av april till slutet av december.

Affärer

Riset och hela Vikingshill ligger avsides även i Boo och den närmaste affären är i Vaxholm men då måste man ha båt. På vägavstånd sju kilometer finns Orminge, Lännersta och Björknäs i Boo som har dagligvaruhandel och på Värmdö finns också Gustavsberg och Mölnvik. Några kilometer längre bort finns Ektorp, Skvaltan, Nacka forum och Sickla köpkvarter.

Skolor/förskolor

Backebo i Vikingshill. Friskola för klasserna 1-6.

Sågtorp vid Boo kyrka. Kommunal skola för klasserna 1-6.

Idunskolan vid Kil 1 – 6 år med dagis

Kummelnäs förskola.

Förskolan föräldrakooperativet Regnbågen i Kummelnäs.

Daghem på Bågvägen i Vikingshill.

Öppen förskola, kyrkans barntimmar för barn mindre än 5 år i Kummelnäs kapell. Information genom Boo församling tel: 715 02 35.

Bad

Sommarbo badplats i Velamsundsviken, Sågsjöns badplats, Gustavsviks – och Eriksviksbadet och kommunens badplats vid Boo gård, Insjöns badplats.

Båtplats

I Rörsundsviken/Fösan finns småbåtshamn som sköts av och administreras av Risets Båtklubb. Medlemsskap kan endast tecknas av boende inom Risets tomtområde. Uthyrning av gästplatser medges i mån av utrymme.

Tennisbana

Tennisbanan administreras fr.o.m. april år 2000 av Tomtägareföreningen. Banan ligger ungefär mitt i området vid midsommarängen och är öppen för alla. Var rädd om underlaget, inget slirande med cykel. Cykling, basket, skateboard och annan lek är ok men tennisspel går alltid först. Boende i Riset har alltid förtur.

Golfbana

Nacka golfbana i Bölan efter Lagnövägen ligger i Velamsunds naturvårdsområde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.