Hallå där Hans Persson!

Under fliken ”Risets historia” på Risets.se finns de första delarna av Hans förra historieskrivning att läsa. Nu arbetar Hans med en reviderad utgåva.

Du är Risets egen historiker. Hur blev det så?
Jag själv har bara hygglig utbildning så varför tror man sig kunna skriva en historia? Grunden är samhällsutveckling, och om krediten var ett ägg var industrialismen hönan. Vår tid börjar kring 1860 och därefter är det bara att genom läsning finna fler ägg som leder till omvälvande samhällsförändringar som rinner över till Riset.

Du har tidigare skrivit ned Risets historia som nu blir tillgängligt på sajten. Hur kom det sig att du gjorde det jobbet?
Det är Lennart Bergeros som ska ha kredit och uppmärksamhet, han var ordförande med smeknamnet ”Mr Riset”. Han var under sin ordförandetid kittet i vårt lilla samhälle så när han till en jubileumsfest frågade om jag kunde göra en skrift fanns ingen tvekan. Festen var 1,5 år bort och som jag trodde enkel att sno ihop. Det blev till slut beroende på att jag inte startade i tid full PANIK, undermåligt, textmässigt inte korrekturläst, foton dåligt kopierade och tryck inte bra.

Nu skriver du på ett nytt projekt. Kan du berätta lite om det?
Det nya, som jag tror du menar, är mer strukturering av den äldre utgåvan än ett projekt. Men om du verkligen menar projekt är det Ledungens Värmdö men det är folkvandringstid och då fanns inte Riset som nämns i text första gången 1324. Blir det något? Nja några rutor i Vetenskapens värld kan det bli men det ger och har gett fem års fredagspromenader runt Värmdö att leta lämningar som förnekar eller bekräftar och det är uppfriskande och nyttigt för kroppen.

Hur har du hittat allt?
Ett bra tips om du ska börja skriva en historia om samhällsutveckling är att sidospåren ofta leder fram till sanningar och stämning som råder, i Risets fall var det båtklubben från 1937 och framåt. Jag hittade klubbens bokföring, dokument och mötesprotokoll på en hylla i midsommarängens byggnad. Folioformat.

Känner du till RBBK? Det var Risets ”Båt & Badsektion”. Bad i sektionen bedrev simundervisning, nästan obligatoriskt för vuxna och barn i Riset som inte kunde simma.

Styrelsen i RBBK nämner att den framgångsrika simundervisningen blivit ”Kärringsumpens död”. Flera kvinnliga pensionatsgäster har tagit del i simundervisningen.

Kärringsump var en kvadratisk stålbur med glest trägolv som på en stolpe hade en vridbar arm och talja som kunde sänka ner buren med några personer, mest kvinnliga, i vattnet, vanligt förekommande och stolpe med vridarm finns kvar på Hasseluddens brygga.

Det står vidare att pensionatet Fridtorp tagit bort det förfulande planket som varit de badande damernas skydd mot ångbåtspassagerarnas ”lystna” blickar.
Det du.

Risets historia Intro

Risets historia del 1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.