Vilket område vill du bo i 2030?

Välkommen till den nya arbetsgruppen! I Riset finns idag 190 fastigheter totalt. Området utvecklas, bebyggs och växer. Det är mycket som pågår där aktörer som Nacka kommun, Boo Energi, SL, Waxholmsbolaget och vi boende i Riset samt övriga Kummelnäs/Vikingshill involveras. Styrelsen har under 2020 haft dialog och diskussion med flertalet medlemmar kopplat till att området växer och utvecklas. Föreningen äger såväl markytor som byggnader och brygga, vilka behöver förvaltas – men hur och för vem?

Ser vi ett ökat behov av allmänna öppna platser likt vår midsommaräng? Vilket behov finns av lekplats, badplats, utsiktsplats, fotbollsplan eller skateboardramp? Finns det redan planer på detta från kommunen och i så fall var? Om inte – har vi inom RTF något som kan/bör utvecklas framåt? Kan det finnas idéer som är lämpliga att ta vidare i samband med kommande VA-utbyggnad?

”…Kvaliteterna i områdets landskapsbild och bebyggelsemiljö ska så långt som möjligt med en permanentbebyggelse tillvaratas.”
”…att skydda för landskapsbilden och naturmiljön särskilt värdefulla träd eller vegetationspartier på enskilda tomter, bevara de gröna gaturummens småskalighet samt bevara områdets karaktär med naturtomter.”
Ovan är texter från gällande detaljplan för Riset. Vad innebär det och hur uppnår vi det? Hur ser Riset ut och fungerar om 10 år?

I samband med vår samordnade trädfällning nu under vintern har frågan om hantering av träd på föreningens mark blivit aktuell. Hur behåller vi områdets karaktär? När och av vilken anledning bör träd på föreningens mark fällas? Bör vi ha en 40-årsplan för nyplantering? Kan vi genom medvetna val skapa rätt karaktär för området på exempelvis belysning, vägar, ångbåtsbrygga?

I syfte att möjliggöra för medlemmars engagemang i våra gemensamma ytor samt att vara styrelsen behjälplig med strategisk och långsiktig planering, föreslår styrelsen att en arbetsgrupp tillsätts i samband med årsmötet 2021. Arbetsgruppens uppdrag blir att under ett år ta fram en rapport som visar på Risets nuläge, framtida behov och möjligheter, men även begränsningar och problem.

Förslagsvis består arbetsgruppen av 3-6 personer och gärna en blandning av de som bott en längre tid och nyinflyttade.

Har du funderingar eller är intresserad att ingå i gruppen kan du redan nu skicka ett mail till risetsvagforening@gmail.com märkt Riset 2030.

På kommunens hemsida kan du ladda ner aktuella detaljplaner. Se mer här: https://www.nacka.se/boende-miljo/bygga-nytt-andra-eller-riva/sa-hittar-du-detaljplanen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.